4.NAPOJE Z OWOCAMI
nie różnią się zbytnio od słodzonych napojów pod względem kalorycznosci i zawartości cukruale są to różne cukry.100-procentowe soki i przeciery owocowe zawierają naturalną fruktozę, syntetyczne napoje (ale też nektary,napoje i słodzone soki owocowe)-sztucznie otrzymany syrop glukozowo-fruktozowy.Jes on uważany za jednegoz głównych winowajców epidemii otyłości i związanych z nią chorób! Naturalnie owocowe soki i koktajle smoothies zapewniają ponadto porcję przeciwutleniaczy: te drugie są dość kaloryczne traktuj je więc jako zdrową przekąskę nie napój
nektary,napoje i soki z cukrem:110-130kcal smoothies 140-245 kcal
soki 100%: 110-155 kcal
5.NAPOJE Z CUKREM
wyłaczwniw ich z diety to bardzo skteczna strategia odchudzania-czasem już to wystarcza do uruchomienia chudnięcia! Nic dziwnego bo szklanka takiegonapoju dostarcza ponad 100 kcal. i tylko nasila apetyt na cukier. Wypicie jej po posiłku sprawia że zamiast spalać spożyte tłuszcze zaczynasz je magazynować. Warto więc wybrać nieco mniej słodki napój ttypu ice tea albo light.
cola oranzady:100-125 kcal
napoje energetyzujące:115-150 kcal
cola bez cukru:0,5 kcal mrozona herbata i lemoniady:45-75 kcal
6.NAPOJE MLECZNE
Są niezbędnym elementem diety,dlatego istotna jest ich kaloryczność.Będzie niższa gdy wybierzesz nabiał uboższy w tłuszcz oraz bez cukru.
jogurt pitny,kefir,maślanka-powyżej 2 % tł.słodzone :100-240 kcal
mleko smakowe160-240 kcal
latte,mocha,koktajle kawowe 210-380 kcal
mleko i jego fermentowane przetwory do 2 % tł.bez cukru 80-190 kcalcappucino 70-105 kcal
7.NAPOJE ALKOHOLOWE
po sztucznych napojach to grugie najwieksze źródło plynnych kalorii w diecie które pochodzą z alkoholu i cukrów.Nie dostarczają przy tym wiele wody bo alkohol odwadnia.Oszcządzaj kcal wybierając drinki słabsze i uboższe w cukier.
piwa jasne pilsner i slodzone 110-125 kcal piwa smakowe 115-150 kcal
piw ciemne 160-225 kcal slodkie wina 250-400 kcal drinki 185-500 kcal
piwo light 77 kcal wytrawne wina i szampany 170-180 kcal wina stolowe 200-225 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz